Το Ημερολόγιο της Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. για το 2021. Καλή Χρονιά!

...Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό με τα μάτια της ψυχής μας στο χθες και το σήμερα της πόλης που όλοι μας αγαπούμε και πρέπει να φροντίζουμε να ομορφαίνει κι’ άλλο...

Ομάδα φωτογραφίας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. ΛΑΡΙΣΑΣ

Όλα ξεκίνησαν το 2015 όταν λίγα μέλη του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης της ΘΕΨΥΠΑ, που καθημερινά αγωνίζονται να κατακτήσουν την ψυχοκοινωνική τους επανένταξη και την αυτόνομη διαβίωσή τους στην κοινωνία, αποφάσισαν τη δημιουργία ενός Φωτογραφικού Ομίλου. Μόνο τους κίνητρο η αγάπη και το κοινό ενδιαφέρον τους για τη φωτογραφία.

Ξέροντας πως ότι δεν είναι εύκολα κατορθωτό να πετύχεις από μόνος σου όσα ποθείς να κάνεις στη ζωή σου, αλλά μπορείς να τα πετύχεις με την υποστήριξη και τον κοινό αγώνα με συνανθρώπους, αποφάσισαν να οργανωθούν και να δημιουργήσουν τον Όμιλο, ώστε να μπορέσουν, με συλλογική δουλειά, να ασχοληθούν με το χόμπι τους, τη φωτογραφία, και να χαίρονται την καθημερινότητα της ζωής τους.

Αυτοί οι λίγοι θέλησαν να κοινωνήσουν μεταξύ τους όσα μυστικά της τέχνης της φωτογραφίας γνώριζαν, θέλησαν να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις στη λήψη και την παραγωγή φωτογραφιών, θέλησαν να μοιραστούν τις εμπειρίες από τη δουλειά τους και γιατί όχι να δημιουργήσουν ένα επαγγελματικό συνεταιρικό εργαστήρι φωτογραφίας, την αυριανή επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Η πρόοδός τους στην εκμάθηση της τέχνης της φωτογραφίας παρουσιάζεται μέσα από το ημερολόγιο που κρατάτε στα χέρια σας. Από τις φωτογραφίες τους, ο κάθε παρατηρητής αντιλαμβάνεται την αγάπη τους για την πόλη μας. Οι αποτυπώσεις των γνώριμων και μνημειακών χώρων της πόλης, μέσα από την προσωπική οπτική και αισθητική του κάθε φωτογράφου/μέλους του Ομίλου, δεν αποτελούν απλά στιγμές ενός οδοιπορικού με τα μάτια της ψυχής τους αλλά καταγράφουν και την ιστορία της πόλης μας. Οι φωτογραφίες τους δεν δείχνουν μόνο, αλλά και μας εξιστορούν την πορεία της πόλης μας στο χρόνο. Ενώνουν ένα ένδοξο παρελθόν με ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Ανάγλυφα καταδείχνουν σε όποιον τις μελετά την ιστορία της πόλης μας και την κουλτούρα των κατοίκων της.

Παράλληλα μέσα από τις δώδεκα φωτογραφίες του ημερολογίου των χαρακτηριστικών τοπόσημων της Λάρισας αποτυπώνονται οι ατομικές δεξιότητες που απέκτησαν μέχρι σήμερα τα μέλη του Ομίλου ομάδας φωτογραφίας. Έτσι αποδεικνύεται ότι το να στερείται κάποιος ορισμένων ψυχοδιανοητικών ικανοτήτων δεν τον κάνει διαφορετικό από τους άλλους, ούτε λιγότερο ικανό.

Το προσωπικό και οι εκπαιδευτές του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης της Θεσσαλικής Εταιρείας Ψυχικής Υγείας, Περίθαλψης, Αποκατάστασης

 

Κατεβάστε το ημερολόγιο

 

Η δημιουργία του ημερολογίου έγινε μέσω της τέχνης του ασπρόμαυρου φόντου καθώς η ασπρόμαυρη φωτογραφία έχει τη δύναμη να προκαλέσει αναπάντεχα και αντικρουόμενα συναισθήματα χωρίς να διασπάται η προσοχή από τα έντονα χρώματα.

Το δημιουργικό και κατασκευαστικό κομμάτι του ημερολογίου επιμελήθηκαν από κοινού ο εκπαιδευτής της ομάδας φωτογραφίας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης της Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. κος Φαρμάκης Κωνσταντίνος, ο γραφίστας κος Γρηγόρης Γαζέτας και το εργαστήριο Γραφικών Τεχνών & Επιγραφοποιίας « Idea CS» του κου. Γιαννακόπουλου.