Ζ.Ράπτη προς Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α.: «Ευχαριστώ για την ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες»

Τα χωριά της Λάρισας που επλήγησαν από τους σεισμούς της 3ης και 4ης Μαρτίου επισκέφτηκε σήμερα Πέμπτη 11/03 η υφυπουργός Ψυχικής Υγείας κα Ζωή Ράπτη, συνοδευόμενη από το δήμαρχο Τυρνάβου κο Κόκκουρα.

Καθώς οι ψυχολογικές συνέπειες από τους σεισμούς μπορεί να είναι σοβαρές και μακροχρόνιες, η κα Ράπτη κατά τη παρουσία της στο καταυλισμό των σεισμόπληκτων, συνομίλησε με τους κατοίκους για την τραυματική εμπειρία που έζησαν και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ενώ συνάμα συζήτησε με τους φορείς για τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πληγέντες.

Κατά τη παραμονή της στο σταθμό ψυχολογικής υποστήριξης της Θ. Ε. Ψ. Υ.Π.Α, στον οποίο βρίσκονται καθημερινά κι από την πρώτη μέρα, δυο ψυχολόγοι, ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Σας ευχαριστώ για την ουσιαστική και αθόρυβη υποστήριξη που προσφέρεται όλες αυτές τις ημέρες στους ανθρώπους που επλήγησαν από το σεισμό”.

Οι ψυχολόγοι από την πλευρά τους ενημέρωσαν για τις παρεμβάσεις που έγιναν, οι οποίες αρχικά επικεντρώθηκαν στη συναισθηματική τους αποφόρτιση και στη συνέχεια στη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων φόβου, πανικού, απελπισίας που βίωσαν οι πληγέντες και στην ενίσχυση της ψυχικής τους ισορροπίας. Επίσης, έγινε αναφορά και στις μελλοντικές παρεμβάσεις διαχείρισης του τραύματος σε σχολικές μονάδες.

Εξάλλου, με την κα Ράπτη και το δήμαρχο κο Κόκκουρα, παρουσία και του διευθυντή της ΘΕΨΥΠΑ κ. Παπαγεωργίου, συζητήθηκαν επιπλέον ενέργειες ψυχολογικής στήριξης, που θα βοηθήσουν τους πληγέντες ώστε να επανέλθουν στη κανονικότητα τους, όπως η κοινωνική ετοιμότητα, η οποία αποτελεί μια χρήσιμη διαδικασία προκειμένου οι πολίτες να εξοικειωθούν με το φαινόμενο του σεισμού, καθώς η χώρα κατέχει την 6η θέση στη κατάταξη με τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου και η Θεσσαλία, την πρώτη στη Ελλάδα.

Τέλος ο κος Κόκκουρας αναφέρθηκε στις ενέργειες αποκατάστασης και ανασυγκρότησης που πραγματοποιούνται καθημερινά, όπως η προσωρινή στέγαση του σεισμόπληκτου πληθυσμού, η ηλεκτροδότηση, η ύδρευση κ.α.

rapti thepsipa2

rapti thepsipa2

rapti thepsipa2

rapti thepsipa2

rapti thepsipa2

rapti thepsipa2

rapti thepsipa2

rapti thepsipa2