Το PRESSING.gr για το Πασχαλινό Bazaar

Το PRESSING.gr επισκέφτηκε τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου 2022, στην κεντρική πλατεία, το Bazaar που διοργάνωσαν τα μέλη του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης της Θεσσαλικής Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Περίθαλψης Αποκατάστασης.

Η Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Περίθαλψης Αποκατάστασης, στα πλαίσια ενημέρωσης και προαγωγής της ψυχικής υγείας, συχνά διοργανώσει bazaar αλλά και άλλες δράσεις ενημερωτικές για τη στήριξη ατόμων με ψυχικές διαταραχές και νοητική υστέρηση.

Η ΘΕΨΥΠΑ στα πλαίσια του κινήματος αποιδρυματοποίησης, δημιούργησε στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας , οικοτροφεία, ξενώνες, θεραπευτικά διαμερίσματα, Kέντρο Ημέρας, δομές που εκπροσωπούν και προάγουν τη ψυχιατρική μεταρύθμιση με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι σήμερα να μπορούν να απολαμβάνουν τη ζωή, σε κάθε έκφανσή της, ζώντας σε δομές που διασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες και τους βοηθούν στην κοινωνική ένταξή τους.

Η συγκεκριμένη δράση, η οποία αποτέλεσε την ευκαιρία επανασύνδεσης μετά από τους δύσκολους καιρούς που διανύσαμε και διανύουμε ακόμη λόγω της πανδημίας, είναι ιδιαιτέρως σημαντική με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σε θέματα ψυχικής υγείας παρέχοντας τους συγχρόνως κίνητρα να υποστηρίξουν τα άτομα με ψυχικά προβλήματα υγείας και να στείλουν το δικός τους μήνυμα για ένα κόσμο καλύτερο με ίσες ευκαιρίες για όλους.

Για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του bazaar αλλά και τους στόχους του, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε τηλεφωνικά στην εκπομπή του σταθμού μας ”Preesing στην επικαιρότητα” με την ψυχολόγο και επιστημονικά υπεύθυνη του κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης κα. Σβάρνα Χριστίνα.

Η κα. Σβάρνα ανέφερε ότι πρόκειται για μία δράση παρέμβασης στην κοινότητα που συνδυάζει την ενημέρωση και την διαπροσωπική επαφή, μέσω ανάπτυξης της συμμετοχικότητας των πολιτών, ενδυναμώνοντας το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, δικαιοσύνης και ανθεκτικότητας για ενσωμάτωση των ατόμων με ψυχικές διαταραχές στην κοινωνία καθώς και την προώθηση και αναγνώριση του έργου των μελών του κέντρου ημέρας της Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α.

Η κα. Σβάρνα επίσης αναφέρθηκε στη καθημερινότητα με τα μέλη στο κέντρο ημέρας, λέγοντας ότι ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας επικροτούμε και στηρίζουμε τον ενθουσιασμό τους και την ηθική ικανοποίηση που λαμβάνουν κάθε φορά που τα έργα τους μέσα από τις εκάστοτε δράσεις προβάλλονται στην πόλη μας. Πρόκειται για δράσεις που ενισχύουν το αίσθημα της αυτοκετίμησης, της αυτονομίας και της κοινωνικής αναγνώρισης.

Για αυτό και είναι σημαντική η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτές τις δράσεις. Τέλος, μέσω αυτών των δράσεων, έχουν μία θέση στην κοινότητα, χωρίς να περιμένουν κάποιον να τους ορίσει μία θέση στην κοινωνία, την διεκδικούν ξεπερνώντας τους φόβους τους και αντιμετωπίζοντας τις στερεότυπες ιδέες που μπορεί να υφίστανται για τα άτομα που νοσούν από κάποια ψυχική διαταραχή.

Για ακόμη μία φορά οι κάτοικοι της πόλης μας, έδειξαν ότι έχουν την αλληλεγγύη και την αγάπη βαθιά ριζωμένη στην συνείδηση τους υποστηρίζοντας τα άτομα αυτά καταρρίπτοντας τους μύθους και τα στερεότυπα γύρω από τις ψυχικές διαταραχές.

Περισσότερα στο pressing.gr