Έκθεση Έργων Τέχνης «ΕΜΨΥΧΙΣΜΟΙ» της Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α.

Έκθεση Έργων Τέχνης «ΕΜΨΥΧΙΣΜΟΙ» της Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α.
(Θεσσαλική Εταιρία Ψυχικής Υγείας, Περίθαλψης - Αποκατάστασης)
στο Αρχοντικό Σουλιώτη στο Μεταξοχώρι Αγιάς
από 27 Μαΐου έως 27 Ιουνίου 2023,
ώρες 11:00-14:00 και 18:00-22:00

Η Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας, Περίθαλψης – Αποκατάστασης Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α παρουσιάζει εικαστική έκθεση με τίτλο:
«Εμψυχισμοί»
και σας προσκαλεί να την επισκεφτείτε καθημερινές και Σαββατοκύριακα
τις ώρες 11:00-14:00 και 18:00-22:00.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα γλυπτικής, ζωγραφικής, χαλκογραφίας φωτογραφίας και χειροτεχνίες που δημιουργήθηκαν από άτομα με ψυχικές μειονεξίες στις ομάδες Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
Την έκθεση επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτές των εργαστηρίων Λεβέντη Κλειώ (Χαρίκλεια), Μακρής Αποστόλης, Σούμα Σύλβια, Φρουξυλιά Αλεξία, Μήτσιου Δέσποινα υπό την επίβλεψη του ιδρυτή της Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. και πρώην Καθηγητή Ψυχιατρικής του Α.Π.Θ. κου. Δημητρίου Κανδύλη.

Ο τίτλος της έκθεσης «Εμψυχισμοί» δημιουργήθηκε ως σύνθεση των λέξεων εμψυχώνω, (είσοδος, ψυχή) και της κατάληξης –σμοι, η οποία δηλώνει προϊόν ή δημιουργία των προηγουμένων.

Ο σκοπός όλων των καλλιτεχνικών ομάδων είναι η μέσω της ενεργοποίησης, παροχή υποστήριξης στην ανάληψη ευθυνών από μέρους των μελών, η αρμονική ανάπτυξη κινητικής μελωδίας στις λεπτές κινήσεις των δακτύλων, η λήψη πρωτοβουλιών και ό,τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να αυτονομηθεί.
Αυτά όλα διδάσκονται βιωματικά, δηλαδή χρησιμοποιούμε την τέχνη ως μέσο για να διατηρήσουμε, να ενισχύσουμε και να προάγουμε τέτοιες δεξιότητες στους ασθενείς.

Παράλληλα προσπαθούμε να αλλάξουμε την στάση τους ως προς την ζωή, να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμησή τους και να τους δώσουμε τα μέσα για να εκφράσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

Το αμεσότερο αποτέλεσμα είναι η ικανοποίηση από την παραγωγή καλλιτεχνικών έργων, η διασκέδαση κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας και η κοινωνικοποίησή τους με τρίτα άτομα.