"GUEST-HOUSE" vs "PSYCHIATRIC HOSPITAL" AN APPROACH ON THE VOCABULARY OF AN INSTITUTION IN TRANSFORMATION IN GREECE

Εισηγητές:
Christidou E., Kaprinis St., Kandylis D., Kaprinis G.

Ανακοίνωση:
II International Congress of the Mediterranean Social Psychiatric Association, "INTEGRAL PSYCHOSOCIAL REHABILITATION WITH AND WITHIN THE COMMUNITY",Barcelona, Spain, 26 - 30 May, 2002.

Αναφορά:
σελ. 17, προγράμματος Συνεδρίου

Περίληψη:
Ο στόχος αυτής της έρευνας είναι να διαπιστώσει εάν ο λόγος, που μορφοποιείται μέσω του μετασχηματισμού της ψυχιατρικής φροντίδας στη διαδικασία ψυχοκοινωνικής επανένταξης των ψυχικά ασθενών, κατορθώνει: α. να εκφράσει την αλλαγή μέσα στο πεδίο της εμπειρίας από το νοσοκομείο/ψυχιατρικό νοσοκομείο στο οικοτροφείο/το σπίτι και β. να εξασφαλίσει τη συναίνεση των ασθενών για αυτήν την επιλογή. Η ανάλυση δεν καταλήγει σε τελικά συμπεράσματα, καθώς οι ερμηνείες των θεμάτων και η αναφορά των ασθενών στη γλωσσική και κοινωνική πρακτική φαίνεται να αρθρώνουν δύο διαφορετικές και συγκρουόμενες συμβάσεις της ομιλίας. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να αποδοθεί ούτε στην προσωπική αποτυχία αυτών που έδωσαν συνέντευξη, ούτε στις έμφυτες αδυναμίες του προγράμματος, αλλά στην αναμενόμενη άρθρωση, στα πλαίσια ενός ιδρύματος υπό μετασχηματισμό, που δεν έχει φθάσει στην τελική μορφή του ακόμα.

ASSESSMENT AND PREPARATION OF CHRONIC HOSPITALIZED PSYCHOTIC PATIENTS FOR ADMISSION TO A STRUCTURED REHABILITATION PROGRAMME. THE LEROS EXPERIENCE

Εισηγητές:
Kaprinis G., Kandylis D., Nimatoudis J., Farsaliotis V., Kaprinis S.

Ανακοίνωση:
Vth International Congress on Rehabilitation in Psychiatry, Jerusalem, Israel, 1 - 6 Νοεμβρίου, 1992

Περίληψη:
Abstracts Vth International Congress on Rehabilitation in Psychiatry, σελ. 30

Περίληψη:
Δίδεται μία περιγραφή της λειτουργίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Λέρου μέσα στο ευρύτερο κοινωνικοπολιτιστικό σύστημα του νησιού. Διαγράφεται η διαδικασία επιλογής και η προετοιμασία των χρονίων ψυχωτικών ασθενών και η μετακίνηση σε ξενώνες πλησίον του τόπου γεννήσεως με στόχο την κοινωνική τους και επαγγελματική τους επανένταξη. Παρουσιάζονται οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν καθώς και οι κύριες τροποποιήσεις μέσα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της 4μηνης παρέμβασής μας. Γίνεται μία προσπάθεια ν' αναλυθούν τα δεδομένα τα οποία μας οδήγησαν σε διάφορες τροποποιήσεις των παρεμβάσεών μας και στην υιοθέτηση ορισμένων καταλλήλων τεχνικών.

PSYCHIATRIC HOSPITAL OF LEROS

Εισηγητές:
Νimatoudis I., Kandylis D.

Δημοσίευση:
Psychiatric Bulletin, March 1993, Volume 17, No 3, pp. 171 - 174.

Περίληψη:
Πρόκειται για εκτεταμένη απαντητική επιστολή σε συνέντευξη του καθηγητού Ivor Browne σχετικά με το Ψυχιατρείο της Λέρου που είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό. Στην συνέντευξη αυτή αναφέρονταν σωρεία ανακριβειών για την κατάσταση στο Ψυχιατρείο της Λέρου, παρ' όλο που ο καθ. Browne ήταν μέλος της επιτροπής των Ευρωπαίων Εμπειρογνωμόνων οι οποίοι είχαν αξιολογήσει, μετά από επανειλημμένες επισκέψεις στη Λέρο, το πρόγραμμα αποκατάστασης που είχε εφαρμοστεί. Στην απαντητική επιστολή ανασκευάζονται οι ανακρίβειες με την παράθεση στοιχείων, τόσο από τις επίσημες εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και με αντίστοιχα Ελληνικά στοιχεία για την εξέλιξη του προγράμματος ''Λέρος''. Ακολούθως γίνεται αναφορά στη λειτουργία των ξενώνων και στη μεταφορά αρρώστων της Λέρου σ' αυτούς, καθώς και στις αλλαγές των συνθηκών διαβίωσης στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου. Σε ανταπάντησή του ο καθ. Browne παραδέχεται τις σημαντικές αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στη Λέρο και αποδίδει τα λάθη της συνέντευξής του στο ότι ενώ αυτή είχε δοθεί πριν την έναρξη του προγράμματος ''Λέρος'' δημοσιεύθηκε καθυστερημένα.

THE APPLICATION OF A MODIFIED TOKEN ECONOMY PROGRAMME IN THE REHABILITATION OF CHRONIC PSYCHOTIC PATIENTS IN THE HOSTELS OF THESSALONIKI

Εισηγητές:
Moutzoukis Ch., Kaprinis G., Kandylis D., Nimatoudis J.

Ανακοίνωση:
Vth International Congress on Rehabilitation in Psychiatry, Jerusalem, Israel, 1 - 6 Νοεμβρίου, 1992 Περίληψη: Vth International Congress on Rehabilitation in Psychiatry, σελ. 28

Περίληψη:
Εντός του λειτουργικού πλαισίου του προγράμματος επανένταξης στους Ξενώνες της Θεσσαλονίκης για χρόνιους ψυχωτικούς ασθενείς από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Λέρου εφαρμόστηκε ένα τροποποιημένο πρόγραμμα token economy εξαιτίας της ειδικής φύσης της όλης εμπειρίας της Λέρου. Αναλύεται η τροποποιημένη αυτή εκδοχή του προγράμματος token economy η οποία χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ένα σύστημα βαθμών ως τρόπος να εστιαστεί η προσοχή ασθενών και νοσηλευτών στα ειδικά προβλήματα τα οποία έχει κάθε ασθενής. Σε κάθε φιλοξενούμενο δίδεται ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα εντός των δυνατοτήτων του το οποίο αποβλέπει στην εκπλήρωση ειδικών δραστηριοτήτων (π.χ. φροντίδα εαυτού, οικιακές ασχολίες κ.λ.π.) και συμπεριφορικά προγράμματα με προκαθορισμένη κατανομή βαθμών. Οι βαθμοί ανταλλάσσονται με χρήματα σε μια εβδομαδιαία συνάντηση του προσωπικού και των φιλοξενούμενων. Τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος μετά από 1 χρόνο έχουν αποδειχτεί σημαντικά. Συζητείται μία περαιτέρω ανάλυση του συνολικού οφέλους από το πρόγραμμα στην καθημερινή λειτουργία των φιλοξενουμένων.

THE CONCEPTUAL EVOLUTION OF READAPTATION IN GREECE

Εισηγητές:
Kaprinis G., Kandylis D., Kaprinis S.

Ανακοίνωση με τη μορφή πόστερ:
Xth World Congress of Psychiatry, Μαδρίτη, 23 - 28 Αυγούστου, 1996

Περίληψη:
Abstracts Xth World Congress of Psychiatry, Vol. II, σελ 151

Περίληψη:
Στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και επ' ευκαιρία της εφαρμογής προγραμμάτων αποϊδρυματοποίησης χρονίων ψυχωτικών, έγιναν πολλές συζητήσεις σχετικά με τα ζητούμενα και τα προκύψαντα αποτελέσματα από τις διαδικασίες επαναπροσαρμογής τους. Η διαδικασία της επαναπροσαρμογής, αν και συνιστά ένα καθιερωμένης δομής αναγκαίο βήμα στη διαδρομή του ψυχικά ασθενούς προς την επιζητούμενη κοινωνική αποκατάστασή του, αποτελώντας το όχημα για τη μετάβασή του από την ιδρυματική ζωή σ' εκείνη των ενδιάμεσων δομών, δεν παύει να θέτει εννοιολογικά, μεθοδολογικά και ηθικά το ζήτημα του προτύπου προς το οποίο το πάσχον υποκείμενο οδηγείται να προσαρμοσθεί. Ο σκοπός της ανακοίνωσής μας είναι να δημοσιοποιήσουμε τις εμπειρίες μας από την 5χρονη εργασία μας στον τομέα της ψυχιατρικής επαναπροσαρμογής χρονίων ψυχωτικών και να εκθέσουμε κάποιες κατευθυντήριες αρχές της διαδικασίας, όπως αυτή εξελίσσεται στην ελληνική πραγματικότητα.

THE VOCATIONAL REHABILITATION POLICY OF THE CHRONIC PSYCHOTIC IN GREECE (OUR MORAL DILEMMAS)

Εισηγητές:
Kaprinis G., Kandylis D., Fokas K., Tsialiafa A., Kaprinis St.

Ανακοίνωση:
στο World Congress of the World Federation for Mental Health, Lahti, Finland, 6 - 11 July, 1997

Περίληψη:
στο Abstracts book p 129

Περίληψη:
Μέχρι το 1980 στην Ελλάδα η παραμονή των χρονίων ψυχωτικών αρρώστων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, παρέμενε η επικρατούσα μέθοδος θεραπείας. Από την αρχή της δεκαετίας του '80 και με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, μια προσπάθεια αλλαγής της θεραπευτικής αντιμετώπισης των χρόνιων ψυχωτικών αρρώστων έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ουσιαστικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας ήταν η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και η κοινωνική επανένταξη των ιδρυματοποιημένων αρρώστων. Η εργασία μας περιγράφει το γενικότερο σχεδιασμό αυτής της προσπάθειας και τα αποτελέσματά της. Έμφαση δίνεται στα ηθικά προβλήματα που προκύπτουν από τη διαδικασία της αποασυλοποίησης με βάση τη δική μας εμπειρία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

Εισηγητής:
Κανδύλης Δ.

Περίληψη:
Πρόκειται για έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος που υλοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το έτος 1996, από την Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης στα πλαίσια του Ε.Π. "Καταπολέμηση του αποκλεισμού των ΑΜΕΑ από την αγορά εργασίας", 1997

ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ Κ.Θ. ΛΕΡΟΥ (Πρακτική και εμπειρίες της παρέμβασης)

Εισηγητής:
Κανδύλης Δ.

Εισήγηση:
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα "ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ 1984 ΠΡΟΣ ΤΟ 2000", 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, Βόλος, 18 - 21 Απριλίου, 1991

Αναφορά:
σελ. 15 προγράμματος Συνεδρίου

Περίληψη:
Κατά πρώτον περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε από την Επιτροπή Ψυχικής Υγείας του ΚΕ.Σ.Υ. η παρέμβαση στο Κ.Θ. Λέρου στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την Ελληνική Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Μετά από μία ευρεία αναφορά δημογραφικών στοιχείων του Κ.Θ. Λέρου επισημαίνονται οι στόχοι του προγράμματος που είναι : α) η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της αυτονομίας των αρρώστων, β) η ανάπτυξη κοινωνικά αποδεκτών συμπεριφορών, η επαναπροσαρμογή στη ζωή της κοινότητας και η ψυχοκοινωνική επανένταξη σ' αυτή και γ) η επαγγελματική αποκατάσταση των αρρώστων στις κοινωνίες των τόπων καταγωγής τους. Αναλύεται η διαμόρφωση των ημερησίων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων καθώς και του όλου προγράμματος ενώ παρουσιάζονται αναλυτικά τόσο το περιεχόμενο των διαδοχικών φάσεων της εξέλιξης του προγράμματος καθώς και οι δυσκολίες και τα προβλήματα που συναντήσαμε σε κάθε φάση εκτέλεσής του. Τέλος αναφέρονται τα μέχρι τώρα συμπεράσματα από την παρέμβαση στο Κ.Θ. Λέρου που οδηγούν στη δημοσιοποίηση συγκεκριμένων προτάσεων για τη συνέχιση του προγράμματος αυτού στο Κ.Θ. Λέρου και την έναρξη αναλόγων προγραμμάτων σε άλλα παραδοσιακά ψυχιατρεία της χώρας μας.

Περισσότερα Άρθρα...