Βιβλιογραφία ΕΚΔΟΣΕΙΣ Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α

Ο ΓΥΡΙΣΜΟΣ (από το άσυλο της Λέρου στην κοινωνία της Λάρισας)

Το φθινόπωρο του 1990, το άσυλο της Λέρου εξακολουθεί να προβάλλεται δημόσια σαν ο χώρος του αναχρονισμού των ψυχιατρικών πραγμάτων στη χώρα μας. Εκεί συναντήσαμε τον Κώστα, το Γιώργο, την Ολυμπία, τον Περικλή, τη Γιαννούλα…μοναχικούς, ανώνυμους, εξοικειωμένους με τους κανόνες της σιωπής. Κάθε μέρα τους και ένας μεγάλος αναστεναγμός. Τους ζητήσαμε να γνωρισθούμε, να μας μιλήσουν για τη σιωπή τους, να γίνουμε φίλοι, να γίνουν επώνυμοι, να φύγουμε μαζί, πίσω στα δικό τους χώματα, στις δικές τους ρίζες. Ο Περικλής μας έδειξε με το δάχτυλο, μάλλον αόριστα, την ατέλειωτη θάλασσα, ένα καράβι, τον τοίχο. Δεν είπε τίποτε άλλο. Όλοι τους δεν πίστευαν στις λέξεις, στον άνθρωπο. Πέρασαν μήνες για να εξοικειωθούν με τους κανόνες της ζωής. Πάλεψαν με την αδυσώπητη μοίρα τους για να τους ανήκει η ελπίδα. Και νίκησαν. Και γύρισαν όλοι πίσω, μετά από τριάντα και πλέον χρόνια ανυπαρξίας.
Σήμερα, ο Κώστας και ο Γιώργος δουλεύουν στο θερμοκήπιο και πωλούν την παραγωγή τους στη λαϊκή αγορά. Η Ολυμπία κέρασε γλυκό στους γείτονες, για τη γιορτή του Κώστα, στο σπιτικό τους. Σήμερα, τίποτα δεν είναι όπως πριν στη Ζωή τους και δεν θα ξαναγίνει.Έπεσαν οι τοίχοι του ασύλου και τα δάχτυλα όλων δείχνουν τον ήλιο.


ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ:
Πρακτικός οδηγός για την ενημέρωση των μελών των οικογενειών των σχιζοφρενών για την αρρώστια.

Διανέμεται από τη Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας - Περίθαλψης - Αποκατάστασης για την αγωγή κοινότητας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Έκδοση:
της Θεσσαλικής Εταιρείας Ψυχικής Υγείας - Περίθαλψης - Αποκατάστασης

Λάρισα, 1997

υπό επανέκδοση.  


Ο ΧΡΟΝΙΟΣ ΨΥΧΩΤΙΚΟΣ:
Αποϊδρυματοποίηση, ενδιάμεσες δομές, ψοιχοκοινωνική επανένταξη

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται ανακοινώσεις, εισηγήσεις, αναδιαρθρωμένες δημοσιεύσεις που εκπονήθηκαν από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, λειτουργούς και συνεργάτες, της Θεσσαλικής Εταιρίας Ψυχικής Υγείας, Περίθαλψης, Αποκατάστασης (Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α.) και της Εταιρίας Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.), που ιστορούν, αναλύουν, κρίνουν και ερευνούν το συντελεσθέν, κατά την τελευταία 15ετία, στην Ελλάδα, έργο στους τομείς της αποϊδρυματοποίησης χρονίων ψυχωτικών και της επανένταξής τους στον κοινωνικό ιστό διαμέσου των μονάδων ψυχικής υγείας, που αποκαλούνται "ενδιάμεσες δομές."
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται οι ενότητες: Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, Η αποϊδρυματοποίηση ασθενών του Κ.Θ. Λέρου, Η ψυχοκοινωνική επαναπροσαρμογή και επανένταξη χρόνιων ιδρυματοποιημένων ψυχωτικών στις ενδιάμεσες δομές, Η εκπαίδευση των χρόνιων ψυχωτικών για επαναπροσαρμογή, Οικογένεια και ψυχοκοινωνική επανένταξη, Νευροληπτικά και ψυχοκοινωνική επανένταξη, Αξιολογήσεις δράσεων/Ερευνητικές εργασίες και η ύλη του αποτελείται από εργασίες γραμμένες είτε στην Ελληνική είτε στην Αγγλική/Γαλλική γλώσσα.
Το βιβλίο συμβάλλει στη βασική εκπαίδευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας στον τομέα της ψυχοκοινωνικής επανένταξης των χρόνιων ψυχωτικών και συνάμα αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο των δράσεων (επιστημονικών και διοικητικών) που επιτελέσθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια, για το μετασχηματισμό της μορφής της ψυχιατρικής περίθαλψης στη χώρα μας.


ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ:
Τι πρέπει να γνωρίζει η οικογένεια και ο οικογενειακός γιατρός

Κυκλοφόρησε το βιβλίο "Σχιζοφρένεια: τι πρέπει να γνωρίζει η οικογένεια και ο οικογενειακός γιατρός" που συνέγραψαν οι κ.κ. Δ. Κανδύλης - Στ. Καπρίνης - Γ. Καπρίνης.

Το βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν πρακτικό οδηγό για τις οικογένειες και τους συγγενείς των σχιζοφρενών αλλά και ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο για τον οικογενειακό γιατρό.


Πατήστε εδώ για να δείτε το περιεχόμενο του βιβλίου.