Ξενώνας Μελαμπούς

Ξενώνας «Μελάμπους»
Ανθούπολη Λάρισας
Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2000
Φιλοξενεί 11 άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές

Ο Ξενώνας Μελάμπους στεγάζεται στην Ανθούπολη Λάρισας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Νοέμβριο του 2000 και φιλοξενεί 11 ενοίκους, γυναίκες και άνδρες, με ψυχιατρικά προβλήματα.                      

Ο ξενώνας στεγάζεται στον πρώτο όροφο διώροφου κτιρίου. Ο εσωτερικός χώρος του ξενώνα «Μελάμπους» διαθέτει σαλόνι, τραπεζαρία, ευρύχωρη κουζίνα, 4 μπάνια, 4 δίκλινα και 1 τρίκλινο υπνοδωμάτιο, γραφείο προσωπικού και άλλους βοηθητικούς χώρους. Επίσης, στο δεύτερο όροφο βρίσκεται πλήρες εξοπλισμένο φυσικοθεραπευτήριο και αίθουσα εργοθεραπείας για την κάλυψη των αναγκών των ενοίκων. Στο ισόγειο υπάρχει πυλωτή με χώρο για πινγκ – πονγκ και ειδικά διαμορφωμένος κήπος με δέντρα, καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά. Οι ένοικοι του ξενώνα διατηρούν ένα κατοικίδιο ζώο, το οποίο φροντίζουν αποκλειστικά οι ίδιοι.

Ο ξενώνας «Μελάμπους» είναι μεταβατικός χώρος, στον οποίο φιλοξενούνται οι ένοικοι για να μεταβούν από την ιδρυματική ζωή σε εκείνη της κοινότητας. Η βασική λειτουργία του ξενώνα είναι η θεραπευτική και αποκαταστασιακή περίθαλψη των φιλοξενουμένων καθώς είναι ανοικτή στη κοινότητα και προσομοιάζει το οικογενειακό περιβάλλον.