Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η Κατάθλιψη στη Σύγχρονη Κοινωνία»

Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας η ημερίδα, όπου επισημάνθηκε η ραγδαία αύξηση των θυμάτων της κατάθλιψης.

Την  Ημερίδα διοργάνωσαν η Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας, Περίθαλψης και Αποκατάστασης Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. και το Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας αναπτύχθηκαν οι πτυχές της κατάθλιψης στη σύγχρονη κοινωνία, τα θύματα των οποίων αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Η ακαδημαϊκή υπόστροφος Πνευμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κυρία Ουρανία Κώτσιου, ανέλυσε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κατάσταση της υγείας και στην υγειονομικής περίθαλψης των Ελλήνων, επισημαίνοντας ότι η κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ενώ οι μειώσεις των δαπανών στην υγεία οδήγησαν σε ανεπαρκείς υπηρεσίες και εξαντλημένο προσωπικό. Πρόσθεσε ότι η ψυχική υγεία πρέπει να υποστηριχθεί, έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες ανάγκες.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννα Παπαθανασίου, μίλησε για την κατάθλιψη στους χρόνιους πάσχοντες, σημειώνοντας πως το άγχος και η κατάθλιψη είναι τα πιο συχνά εμφανιζόμενα συναδά ψυχικά συμπτώματα των χρόνιων νοσημάτων. Αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις της νοσηλευτικής φροντίδας. Ο στόχος της φροντίδας είναι η επίτευξη καλύτερης ποιότητας ζωής για τους αρρώστους και τις οικογένειες τους.

Η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια κυρία Μαρούλα Κανδύλη - Γεωργιάδου αναφέρθηκε σε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία κατάθλιψης στις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα:

  • Μία στις 8 γυναίκες θα "πάθει" κατάθλιψη σε κάποια φάση της ζωής της.
  • Η κατάθλιψη εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες 25-44 ετών.
  • Οι γυναίκες εμφανίζουν κατάθλιψη σε διπλάσιο ποσοστό από τους άντρες.
  • Οι απόπειρες αυτοκτονίας στις γυναίκες είναι σε διπλάσιο ποσοστό από τους άντρες.
  • Το 20-49% των γυναικών εμφανίζουν "προ-έμμηνο σύνδρομο"
  • Μία στις 5 εγκύους πάσχει από κατάθλιψη.
  • Το 10-15% των νέων μητέρων παθαίνουν επιλόχεια κατάθλιψη, που συνήθως συμβαίνει μέσα στον πρώτο χρόνο από τη γέννηση του παιδιού.
  • Στο 30-50% των περιπτώσεων της γυναικείας κατάθλιψης δεν γίνεται καθόλου ή δεν γίνεται σωστά διάγνωση.

Από την πλευρά του ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, επιστημονικός συνεργάτης της Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α., Δημήτριος Καραμανάβης αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν στην κατάθλιψη των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμούς απηύθυναν η αρχαιολόγος - προϊσταμένη Εφορείας Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, ο πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής, καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο καθηγητής Ψυχιατρικής ΑΠΘ Δημήτριος Κανδύλης και ο ζωγράφος εκαπιδευτής Εργαστηρίου Καλλιτεχνικής Δημιουργίας της Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. Απόστολος Μακρής.

 imerida02

imerida03

imerida4

imerida5